Kleine Veldkers (Cardamine Hirsuta L.)

Veldkers wordt in 2 soorten verdeelt de kleine soort die u makkelijk vindt in uw tuin of in het kort gesneden gras langs de straten of in de voegen van een terras. En de driebladige veldkers (niet eetbaar) deze vindt u vooral waar beuken groeien in hoger gelegen gebieden van Europa. Ze groeit het best van Februari tot en met Juni. Ze heeft een groei van ongeveer 7 tot 20 cm in omvang.
Kleine veldkers is het vaakst voorkomend in onze regio. Het is niet alleen eetbaar maar ook een goede bodembedekker hoewel het maar een éénjarige plant is. Dit komt omdat de plant aan zelfbestuiving doet (ook fijn is dat ze in de winter groen blijft en dus dan ook gebruikt kan worden). De bloemen zij wit en hebben 4 of minder blaadjes aan de steel.
De gehele plant is eetbaar en heeft een zoete maar toch ook een milde peperige smaak. Het is eigenlijk een goede vervanging van de toch veel betergekende tuinkers die toch nog vaak gebruikt wordt. Veldkers kan gebruikt worden voor in een stamppot of coulis als een extra kleurversterker maar is ook zeer goed voor het lichaam door de grote waaier aan vitamines die erin zitten zoals A,C en D. daarnaast brengt het ook nog voedingstoffen binnen zoals calcium, ijzer, betacaroteen en antioxidanten.

Medicinaal

Kleine veldkers werden vroeger als rauwkost tegen scheurbuik gebruikt en bij hartklachten en epilepsie. Daarnaast versterkt dit kruid de maag en omdat de plant onder andere chlorofyl bezit werkt het preventief tegen ontstekingen, ook heeft deze plant weer een bloedzuiverende werking, en kan deze voorjaarsbloeier worden ingezet om de eetlust te bevorderen en is het als reinigingskuur te gebruiken om bijvoorbeeld voorjaarsmoeheid te bestrijden.
Toch mooi om te zien dat zo’n klein plantje zoveel te bieden heeft in de keuken en in de medicijnkas.